Tranzitní víza Čína
Ahoj cestovatelé,
chystáme se v prosinci do Vietnamu a máme letenky s China Eastern z Prahy do Ho Či Minova Města. na cestě tam jsou 2 přestupy: Xi An a Šanghaj, na cestě zpět pouze jedn přestup v Šanghaji s technickým stopem v Xi Anu. Přestupy jsou velmi krátké, celkový čas v Číně nepřekročí 24 hodin a nechceme opouštět letiště, skuetčně jen přestup - nevíte, jestli je potřeba si vyřizovat víza do Číny nebo jestli máme nárok na 24 hod TWOV? Nikdo mi zatím nebyl schopný dát pořádnou odpověď, ve Student Agency a na zahraničních fórech tvrdí, že je to ok, že rozhodující je celkový čas na území Číny a nezáleží na počtu přestupů, v Pelikánu straší, že je nutno si víza vyřídit a že už mají nějaké negativní zkušenosti, z China Eastern mi (dle očekávání) odpověděli na něco úplně jiného, než jsem se ptala a na čínské ambasádě mi doporučují zavolat na letiště v Šanghaji.. máte někdo vlastní zkušenost? Díky
Přes Xi'an a Šanghaj by to mělo být v pohodě, 24hodinové tranzitní vízum není možno využít při přestupu na letištích Shenzhen, Guangzhou, Fuzhou, Urumči a Mudanjiang.
Ano ano, totéž vyzkoušeno před pár dny v praxi, s China Eastern přes Čínu a dál, a v podstatě je to tak - zásadních je těch 24 hodin, do kterých se musí vejít rozmezí od přistání v Xi An po odlet v Šanghaji. To ale bude při "velmi krátkém přestupu" v pohodě. Možná to dřív bylo jinak, ale teď přistání v Xi An není jen technické (nebo jestli to je u různých letů jinak?), všichni museli z letadla ven, prošli jsme pasovou kontrolou (vedle mě se pro zbytek letu vyměnili cestující) a v Šanghaji už jsme pak vystupovali ve vnitrostátním terminálu a tam už nás nikdo nijak nekontroloval, rovnou do haly. Z toho tedy usuzuji (a průběh tomu napovídal), že při použití takového letu nelze využít to 144-hodinové tranzitní vízum v Šanghaji (ona koneckonců ta dlouhodobá tranzitní víza myslím opravdu mají za podmínku, že se nesmí přistát ještě někde jinde v Číně - leda dokud/pokud to v Xi An bylo jen technické?). Jo a i přes asi 18hodinový přestup mi baťoh ze Šanghaje poslali dál až o den později...
Napříč různými případy (městy) je to jinak různé, dobře to je popsáno třeba zde
https://www.travelchinaguide.com...24hour.htm
Asi tedy nebudete opouštět letiště, ale jinak je dobré vědět, že metro i maglev do/z města končí kolem 22 h a přes noc pak na letiště Pu Dong nejezdí (ono ani letiště samotné není přes noc v provozu, zavřená je i pasová kontrola). Maglev jinak nevyjde nijak draho a jedna cesta trvá 8 minut, takže otočit se to jen tak pro ten zážitek dá rychle.
Právě jsem prošel checkinem a je to tak jak si každý mysli ale nikdo nepotvrdil. Letím přes Xi An do Sanghaje (MU786) a pak na Zeland. Celkem budu v Cine cca 12 hodin coz je min nez 24 a tudiz ok. Prodejce letenek mi tr. vizum doporucil, ambasada rekla at si to ověřim dopředu u let. spol. 4.1.2018 tedy vízum netřeba.
https://pelipecky.sk/tranzitne-v...ina-6-dni/
Toto je myslím veľmi pozitívne info, niečo čo sám veľmi rád využijem.
Nemáte někdo aktuální zkušenost s tranzitním vízem při 10-hodinovém overstopu v Šanghaji? Nechci těch 10 hodin hnít na letišti a poslední informace jsou většinou takové, že už to 24hod vízum k návštěvě města moc nedávají. Dík.
ved letenky mas, co ti ine zostava ako to vyskusat :) ci to chces pocut rad typu "ani sa neobtazuj tych 50 metrov prejst k prepazke?"
Fajeth napsal(a): Nemáte někdo aktuální zkušenost s tranzitním vízem při 10-hodinovém overstopu v Šanghaji?
Čo je to aktuální zkušenost? V apríli tohto roku bez problémov. Na prestup sme mali asi 12 hod. Povedali sme na check-ine v Mníchove, že chceme tranzitné vízum, zapísali nás na tlačivo a v Šanghaji sme vízum dostali. Akurát sa im nepáčili nevedno prečo turecké pečiatky v pase.
Máš rád Turky? Máš rád ty pohanský psy? Viď, že nemáš...
Host jako host, třebas Turek. Pro nás živnostníky neplatí žádná politika:-)
Mimochodem, u China Southern požádali o práva na trase VIE-URC-CAN, to se těším na další rodeo - jak Urumči, tak Kanton mají svá specifická pravidla pro (ne)udělování tranzitních víz :)
No já osobně bych se prostě na Čínany vy...l, aby člověk nemusel řešit do poslední chvíle, jestli bude muset trčet x hodin na letišti nebo ne . Ale každého věc. Když ta cena je taková fajná :).
tonic napsal(a):ved letenky mas, co ti ine zostava ako to vyskusat :) ci to chces pocut rad typu "ani sa neobtazuj tych 50 metrov prejst k prepazke?"
Nejde mi o to něco zkoušet, jde o to, že si dám ten opruz a vyřídim si je předem na místní "superfriendly" embassy a nebudu riskovat, že mi je nějakej ouřada pohraniční řekne nikam a budu tam celou dobu čumět do zdi.
Možná to bude "superfriendly" , ale zaplatíš... http://www.chinaembassy.cz/cze/l...B_ZuAUPU5o
edit: Myslím důležité info pro víza do Číny!
edit2: Možná by stálo za to , dát do průvodce...
Proti prúdu ako sa patrí, všetci rušia, prip. evisa a títo to komplikujú. Slabo to Miloš vybavil.
No možná to provozuje Luftjarda... Na druhou stranu to vízové centrum je takový malý zlatý důl.
Protoze spamu neni nikdy dost...
Mam multiover letenku pres expedii na let PRG-PEK-TPE.
Rezervace je v podstate na 2 samostatne lety. Jelikoz z Pekingu odletim az po 3 dnech od priletu nebudu mit patrne letenku pro druhy let hned po priletu do Pekingu na prokazani cesty dal. Predpokladam, ze v tu chvili budu mit jen cislo rezervace.
Takze zopakuji... jedna rezervace a na ni dva lety.
Potrebuji standartni vizum nebo pro me plati tranzitni vizum?
Tak pokud bueš mít číslo rezervace, budeš mít i letenku, ne? Neplést letenku a palubní vstupenku, k prokázání cesty dál by měla stačit právě jen letenka.
Takze bobanci, odpovím si sám. Dorazili jsme po příletu do Šanghaje na pasovou kontrolu kolem 8:00 s tim, ze návazny let byl v 17:25. Moc rychle jim tam úřadování sice neslo, ale po vyplnění krátké modré imigration card a kontroly itinerare jsme obdrželi to 24-hod tranzitní vízum bez problému a pak rovnou na Maglev a do mesta na kung-pao.
tonic napsal(a):To by se mi taky líbilo; jet jím jenom proto, že je to maglev, mě omrzelo hned při první jízdě. :)sikovny, dik ze si sa podelil s vysledkom, este keby ten Maglev az do centra jazdil:)